Taping

Tejpování (resp. kinesiotejpování, tedy tejpování pružnými tejpy) je metoda užívaná k podpoře svalů ohrožených např. vysokou námahou, bolestí nebo zraněním (pohmožděním, natržením apod.). Jde o nalepení elastické pásky v anatomickém průběhu struktur pohybového aparátu (tedy vazů nebo svalů). Tím se mírně omezuje pohyb kloubů, čímž minimalizujeme riziko dalšího poranění. Výhodou oproti klasickým bandážím je fakt, že tejpy jsou velmi tenké a neznepříjemňují tak osobě např. nošení rukavic nebo obuvi (tejpy se totiž nechávají na kůži po dobu 3-4 dní, protože tak dlouho trvá jejich terapeutická funkčnost). Navíc, oproti fixačním metodám, jako je např. bandážování, sádrování nebo tejpování nepružnými tejpy, nedochází u této metody k atrofii svalstva a omezení krevního a mízního oběhu, protože okolní svalové skupiny zůstávají aktivní.

Tím, že pohyb končetiny je omezen v bolestivých směrech, se podporují hojivé procesy i při aktivních činnostech, nejen při pasivním odpočinku. Hlavní léčebný princip kinesiotejpování lpí v elasticitě tejpovacích pásek, tedy v jejich schopnosti se natáhnout i smrštit do původního tvaru a velikosti. Při nalepení tedy mají tendenci se smrštit, čímž uvolňují podkožní svaly. Ten, kdo tejpy aplikuje, musí znát řadu technik, jak tejpy lepit vzhledem k anatomii pohybové soustavy. Aplikovat tejpy můžeme nejen na klouby na končetinách, ale také bolestivá záda a krční páteř.

 

Důležité prvky tejpování:

  • Tejpy jsou nealergizující.
  • Tejpy si svou elasticitu udrží po 3-4 dny.
  • Tejpování lze po 3-4 dnech po aplikaci opakovat.
  • Tejp hůře přilne k ochlupeným místům (které lze po dohodě oholit) a místům, které se více potí (za příplatek lze však použít speciální lepidlo ve spreji, které tyto problémy řeší).
  • S tejpy se lze sprchovat, ale je třeba je osušit pouze přiložením ručníku, nikoli třením.
  • Barva pásky nijak neurčuje její vlastnosti, jde pouze o estetický prvek.

 

webmaster: i-Pages.cz 2013 © i-pages